Russen vinden dat VS Noord-Korea provoceren

De Verenigde Staten provoceren Noord-Korea zozeer dat leider Kim Jong-un „zich als een ongeleid projectiel gaat gedragen”. Die beschuldiging uitte donderdag Ruslands minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.

Lavrov verwerpt tevens de Amerikaanse oproep om alle banden met Noord-Korea te verbreken vanwege de testen met ballistische raketten en de atoomproeven. Hij beschouwt die attitude van Washington als fundamenteel onjuist. Het regiem in Pyongyang vuurde woensdag weer een ballistische raket af en liet na afloop weten dat het raketprogramma nu voltooid is: de projectielen kunnen het Amerikaanse vasteland bereiken.

Rusland, aldus Lavrov, veroordeelt de test evenals andere landen. Maar de VS bewandelen volgens hem een verkeerd pad van provocatie in de aanpak van Kim Jong-un en consorten. Zo zouden de VS en Zuid-Korea nu eens niet een gezamenlijke luchtmachtoefening als reactie moeten houden.

Ook sancties, zo betoogde de Rus, „zijn ondertussen hun doel voorbij geschoten”. „Noord-Korea isoleren werkt niet.” De Amerikanen lijken de VN-oproep tot overleg met Pyongyang totaal te negeren.