Rusland woest om neerhalen Syrische jet

beeld AFP

Rusland stopt met een speciale communicatielijn met de Verenigde Staten die is bedoeld om conflicten in het luchtruim boven Syrië te voorkomen. Moskou reageert daarmee volgens persbureau TASS op het neerhalen van een Syrisch gevechtstoestel door de Amerikanen.

Een Amerikaanse straaljager schoot zondag het Syrische vliegtuig uit de lucht. Dat toestel wierp volgens de Amerikanen bommen af in de buurt van stellingen van door de VS gesteunde strijders in Syrië. Volgens het Syrische leger bestookte het neergehaalde vliegtuig terreurgroep Islamitische Staat.

Het Russische ministerie van Defensie noemde het optreden van de VS maandag een schending van de Syrische soevereiniteit en het internationale recht. Alle vluchten boven gebieden waar de Russische luchtmacht actief is boven Syrië, zullen voortaan door Moskou worden gezien als legitieme doelwitten.

Het departement dreigde „alle doelen in de lucht op te sporen, waaronder vliegtuigen en drones van de coalitie, die ten westen van de rivier Eufraat worden aangetroffen”.

De door de VS geleide coalitie tegen Islamitische Staat liet weten voorlopig geen punt te zetten achter de luchtsteun aan lokale bondgenoten. Een woordvoerder zei dat aanvullende maatregelen worden genomen om de veiligheid van medewerkers te garanderen.

Ook werken de VS aan het herstellen van de speciale communicatielijn met de Russen, zei een Amerikaanse militaire topfunctionaris. Generaal Joseph Dunford benadrukte dat er nog steeds contact is tussen het Amerikaanse commandocentrum voor luchtoperaties in Qatar en de Russische troepen in Syrië.