Rusland doet Jehova’s Getuigen in de ban

beeld RD, Henk Visscher
2

De hoogste Russische rechtbank heeft donderdag de Jehova’s Getuigen verboden. Dat gebeurde op verzoek van het Russische ministerie van Justitie, dat de organisatie ziet als een extremistische groepering.

De rechtbank bepaalde dat het hoofdkwartier en 395 lokale afdelingen moeten worden gesloten en alle bezittingen in beslag dienen te worden genomen. De minister van Justitie noemde de organisatie „een gevaar voor de rechten van ingezetenen, de publieke orde en de openbare veiligheid.”

In 2004 werden de Jehova’s Getuigen in Rusland voor het eerst verboden. Zes jaar later veegde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dit verbod van tafel. In 2015 werd de organisatie weer geregistreerd, maar sinds gisteren is ze dus opnieuw verboden.

Stichting Friedensstimme, werkzaam onder met name niet-geregistreerde baptisten in Rusland, laat weten de ontwikkelingen „met spanning” te volgen. „Misschien speelt bij dit verbod mee dat de Jehova’s Getuigen centraal georganiseerd zijn vanuit Amerika. Maar je vraagt je toch af: Is dit een soort proef? Wat is de volgende groep?”

2017-03-30-kpVER01-bijRusland30-3-FC_webRussisch hooggerechtshof beslist over verbod op Jehova’s Getuigen