Ruim 40 landen melden zich aan voor abortusconferentie Ploumen

Maandoverzicht februari 2017
Ploumen. beeld ANP

Voor de She Decides-conferentie die donderdag in Brussel wordt gehouden hebben zich inmiddels ruim veertig landen aangemeld. Dat heeft de Nederlandse minister Lilianne Ploumen maandag laten weten.

She Decides is een initiatief van Ploumen in reactie op een anti-abortusbesluit van de Amerikaanse regering. Trump draaide onlangs de subsidiekraan dicht voor een aantal instanties voor gezinsplanning en abortus voor miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden.

Door het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump lopen ”hulporganisaties” 600 miljoen dollar per jaar mis. Een fonds van Ploumen moet de instanties gaan compenseren voor het verlies aan inkomsten.

ANP-48937479Kritiek CU en SGP op abortusplan Ploumen

Onder de deelnemers zijn landen uit onder meer Europa, Azië en Afrika. Nederland stort 10 miljoen euro in het fonds. Ook België, Luxemburg, Zweden, Finland en Canada hebben steun toegezegd. Naast landen komen ook ngo’s, stichtingen en bedrijven naar de conferentie.

Ploumen liet maandag op een persbijeenkomst een goed gevulde envelop zien met steunbetuigingen uit de Verenigde Staten. In brieven en op ansichtkaarten spraken Amerikaanse burgers hun bewondering uit voor het initiatief van de minister.

2017-01-28-pkOPI1-Bijvbok28-3-FC_webTrump en Ploumen allebei eenzijdig gericht op abortus

Eind vorige maand stond de teller nog op zeventien deelnemende landen. „Het is fantastisch dat zoveel landen hun betrokkenheid tonen met vrouwen en meisjes, nu zij grote kans lopen binnenkort geen toegang meer te hebben tot seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp of veilige abortus”, zegt Ploumen.

De internationale prolifeorganisatie CitizenGo startte eerder een handtekeningenactie gestart tegen het door minister Ploumen ingestelde gezinsplanningsfonds.

2017-02-10-pkOPI1-Abortion2-4-FC-V_webStop speculatie over abortuscijfers

CitizenGo laakt de actie van PvdA-bewindsvrouw Ploumen en vraagt haar die direct te stoppen. De organisatie stelt: „Het is mooi om een ‘gidsland’ te willen zijn, maar het opdringen van abortus aan Afrikaanse landen is niet het goede voorbeeld geven. Fundamentele kraamzorg moet gewaarborgd worden, het doden van ongeboren kinderen hoort daar niet bij.”