Regering Jemen naar vredesbesprekingen

Kasteel Johannesberg in Rimbo, zo'n 50 kilometer ten noorden van Stockholm, waar de gesprekken naar verwachting zullen plaatsvinden. beeld EPA

Na de rebellen is ook een delegatie van de Jemenitische regering op weg naar geplande vredesbesprekingen in Zweden. De delegatie is vanuit de Saudische hoofdstad Riyad vertrokken, aldus Jemenitische regeringskringen.

Vertegenwoordigers van de Houthi-rebellen waren al eerder in Stockholm aangekomen. Ze reisden naar Zweden vergezeld van de speciale VN-gezant Martin Griffiths.

Verwacht wordt dat de vredesbesprekingen donderdag zullen beginnen. De onderhandelingen hebben als inzet een einde te maken aan de burgeroorlog in het straatarme land.

De bijeenkomst is op de agenda gekregen onder druk van westerse landen en de VN, die een eind willen maken aan de oorlog. Die duurt al bijna vier jaar en heeft aan tienduizenden mensen het leven gekost. Voor miljoenen anderen dreigt de hongerdood. De Verenigde Naties beschrijven de situatie daar als de meest ernstige humanitaire crisis ter wereld.

In Jemen vechten de Houthi’s tegen de internationaal erkende regering, die wordt gesteund door een Saudisch geleide coalitie. Het soennitische Saudi-Arabië beschouwt de rebellen als bondgenoten van zijn sjiitische aartsvijand Iran.