Radicale islamprediker Mullah Krekar overgeleverd aan Italië

Fundamentalistische islamprediker Mullah Krekar in een rechtbank in Oslo in 2015. Hij maakt het Rabbi'ah-teken, dat door leden van de Moslimbroederschap vaak gebruikt wordt. beeld AFP

Noorwegen heeft Najmuddin Faraj Ahmad, beter bekend als Mullah Krekar, overgeleverd aan Italië. De oprichter van de extremistische Koerdische beweging Ansar al-Islam zou terroristische aanslagen in Europa en het Midden-Oosten hebben gepland.

Tot zijn overlevering werd vorige maand door een Noorse rechtbank besloten. In 2015 zeiden Italiaanse autoriteiten dat minstens vijftien verdachte leden van een jihadistische groep, onder wie Krekar, in zes Europese landen waren gearresteerd op verdenking van het plannen van aanslagen. De groep jihadisten zou onder meer plannen hebben gesmeed om Noorse diplomaten te ontvoeren, (zelfmoord)aanslagen te plegen in Europa en strijders te werven voor de oorlog in Syrië en Irak.

Italië heeft om overlevering van Krekar gevraagd, omdat hij vorig jaar door de Italiaanse rechtbank is veroordeeld voor terreur en daarvoor twaalf jaar gevangenisstraf kreeg.

Krekar werd in september 2002 op doorreis in Nederland aangehouden op verzoek van Jordanië. Die uitleveringsprocedure werd toen afgeblazen, omdat Jordanië relevante informatie over het onderzoek niet wilde overdragen. Hij werd daarom begin 2003 op een vliegtuig gezet naar Noorwegen waar hij in 1991 als Koerdisch vluchteling was neergestreken.