Protest tegen zege Morales in Bolivia

beeld AFP

De kiescommissie van Bolivia heeft maandag (lokale tijd) bekendgemaakt dat de zittende president Evo Morales de presidentsverkiezingen in de eerste ronde alsnog heeft gewonnen. Zijn rivaal Carlos Mesa betwist die uitslag en erkent hem niet.

Nadat de kiescommissie zich bijna geheel de dag in stilzwijgen had gehuld, volgde er maandag een tussenstand nadat 95 procent van de stemmen waren geteld. Daarbij had Morales 46,85 procent van de stemmen tegen 36,73 procent voor Mesa. Omdat de president een voorsprong van meer dan 10 procentpunten heeft gehaald, is een tweede stemronde in december niet nodig.

„We gaan ervan uit dat de burgers dit niet accepteren”, reageerde de oppositieleider boos. Demonstranten raakten buiten het hoofdkantoor van de kiescommissie in de regeringszetel La Paz slaags met de politie. Die vuurde traangas af op de actievoerders.

In meerdere Boliviaanse steden werden overheidsgebouwen in brand gestoken en raakten aanhangers van de regering en de oppositie met elkaar slaags. „De regering is met zijn besluit om de wil van het volk niet serieus te nemen geheel en al verantwoordelijk voor het geweld dat Bolivia nu treft”, zei Mesa.

Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten, die toezicht hield op de verkiezingen, heeft zijn zorgen geuit over de gang van zaken en de kiescommissie om opheldering gevraagd over vertraging van de uitslagen.

Morales is al drie keer eerder verkozen tot president. In 2006 werd hij de eerste inheemse president van het Zuid-Amerikaanse land.