Protest blanke boeren om „plaasmoorde”

beeld AFP, Gulshan Khan

Blanke boeren in Zuid-Afrika doopten gisteren om tot zwarte maandag. Ze gingen in verschillende plaatsen de straat op uit protest tegen ”plaasmoorde”: gewelddadige roofovervallen op boerderijen.

De Afrikaner krant Die Burger meldde dinsdagmorgen een nieuwe moord op een blanke boer. Maandagmorgen werd een boer in de provincie Vrijstaat, Barry Baard, vermoord aangetroffen op zijn boerderij. Het is bijna dagelijkse kost in de rubrieken van de krant.

AfriForum, een vereniging die opkomt voor de rechten van met name de blanke minderheid in Zuid-Afrika, telde dit jaar al 341 roofovervallen op boerderijen van blanke boeren. Daarbij zijn 71 boeren gedood.

Duizenden boeren in Zuid-Afrika uitten maandag hun woede over de situatie, onder meer met het blokkeren van wegen. De meesten droegen zwarte kleding, uit solidariteit met de slachtoffers van het misdaadgeweld.

„Zwaar geweld wordt in Zuid-Afrika gewoon niet genoeg bestraft”, zei de protesterende Didi van Matroosberg tegenover de NOS. „Het parlement moet weten dat we zwaardere straffen nodig hebben.”

De moordcijfers in Zuid-Afrika lopen al jaren terug, maar misdaad is nog altijd een enorm probleem in Zuid-Afrika. Vorig jaar werden er 19.000 mensen in het land vermoord, ofwel 52 per dag. AfriForum stelt dat het aantal moorden op boerderijen van blanke boeren sinds 2010 juist toeneemt. Opvallend is het extreem gewelddadige karakter van veel overvallen: bewoners worden geregeld om een kleine buit op wrede wijze vermoord.

Boerderijen zijn een geliefd object voor misdadigers omdat ze vaak in afgelegen gebieden liggen. Blanke boeren vermoeden echter dat het om meer gaat dan enkel roofovervallen. Ze wijzen op racistische motieven.

Door de regering voelen ze zich in de steek gelaten. Vorig jaar nam het parlement een wet aan waarmee Zuid-Afrika zonder instemming grond van boeren kan opkopen.