Proces begint tegen separatisten Catalonië

Het hooggerechtshof in Madrid begint dinsdag met het proces tegen de separatistische leiders die rond oktober 2017 poogden Catalonië los te weken van Spanje. Negen van de twaalf verdachten zijn aangeklaagd voor rebellie en kunnen tot 25 jaar cel krijgen. De andere drie staan terecht voor ongehoorzaamheid en misbruik van publieke gelden.

Uit documenten van het hooggerechtshof blijkt dat er ‘honderden’ getuigen worden gehoord in het monsterproces, onder wie de voormalige premier Mariano Rajoy. Hij stuurde het Catalaanse parlement naar huis en riep verkiezingen voor het regiobestuur uit, toen het parlement in Barcelona de onafhankelijkheid uitriep na een formeel verboden referendum.

Het proces gaat naar schatting drie maanden duren, waarna het hof nog eens drie maanden de tijd neemt om het tot een vonnis te komen. De zaak wordt gezien als de belangrijkste in de hedendaagse Spaanse democratie.

Separatistenleider Carles Puigdemont staat niet terecht. Hij vluchtte na de onafhankelijkheidsverklaring naar België. De bekendste verdachte is Oriol Junqueras, de voormalige vicepresident van Catalonië.