Premier Michel naar Marrakesh ondanks spanning

Charles Michel. beeld EPA

De Belgische premier Charles Michel is maandag aanwezig in de Marokkaanse stad Marrakesh om te stemmen over het zogenoemde migratiepact, ondanks snel toenemende spanningen in zijn eigen regering. De premier herhaalde zijn voorstel om het pact te steunen.

Zaterdagavond kwam de ministerraad onverwacht bijeen. Coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) had vrijdag al om die extra vergadering gevraagd. De N-VA is fel tegenstander van het akkoord over migratie, omdat België volgens de Vlaamse nationalisten de greep op zijn migratiebeleid door het pact zou kunnen verliezen. Voor coalitiepartners MR, Open Vld en CD&V moet de premier het migratiepact maandag wel goedkeuren. Premier Michel zei na afloop dat er „geen consensus” bestaat over het intrekken van de eerdere beslissing om het pact te steunen.

De ingelaste vergadering duurde zaterdag niet heel lang en de N-VA kondigde een eigen persconferentie aan. Eerder op de avond noemde vicepremier Jan Jambon (N-VA) de kans op een compromis over het pact zeer klein.

In Marrakesh is maandag de topconferentie van de Verenigde Naties waarop het migratiepact op tafel ligt, een 34 pagina’s tellend document dat richtlijnen over een orderlijke en veilige migratie.