Poolse rechter staat mars extreemrechts toe

Een rechter in Warschau heeft toestemming gegeven voor een mars van extreemrechts. Burgemeester Hanna Gronkiewicz-Waltz had die verboden omdat de Poolse hoofdstad al „genoeg te lijden heeft gehad van agressief nationalisme”. Een plaatselijke rechter floot haar donderdag terug.

Uiterst rechtse groeperingen, ook uit het buitenland, willen zondag de straat op om het eeuwfeest van de Poolse onafhankelijkheid te vieren. De organisatoren, die evenals vorig jaar tienduizenden sympathisanten verwachten, juichten de uitspraak van de rechter toe. „We hebben gewonnen. De onafhankelijkheidsmars gaat door”, aldus hun verklaring.

President Andrzej Duda en premier Mateusz Morawiecki van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), conservatief met een nationalistische agenda, maakten woensdag bekend dat de regering zelf een feestelijke optocht zou houden op hetzelfde tijdstip en via dezelfde route als de rechts-extremisten. Die waren daar volgens Morawiecki absoluut niet welkom. Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk.