Pompeo: Label met Made in Israel voor producten uit nederzettingen

Pompeo en zijn vrouw komen aan in Tel Aviv. beeld AFP, Patrick Semansky

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft een bezoek gebracht aan een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, vlakbij Jeruzalem. Dat is te zien op beelden van Israëlische media. Pompeo is de eerste hoge Amerikaanse diplomaat die zo'n nederzetting in Palestijns gebied bezocht.

De minister ging naar de Psagot-wijngaard. Daar demonstreerden tientallen Palestijnen. Pompeo maakte bekend dat ook exportproducten uit Israëlische nederzettingen naar de Verenigde Staten voortaan het label Made in Israel of Product of Israel (geproduceerd in Israël) dienen te krijgen. De vorige Amerikaanse regering had het nog over 'Gemaakt op de Westelijke Jordaanoever'. De kwestie ligt uiterst gevoelig, want de Palestijnen zien de hele Westelijke Jordaanoever als deel van hun toekomstige staat.

Pompeo wil later donderdag ook nog de Golanhoogvlakte bezoeken, ooit Syrisch maar door Israël geannexeerd. Er staan geen ontmoetingen met Palestijnse leiders op de agenda.

Het bezoek aan de omstreden Joodse nederzetting op Palestijns gebied ligt in lijn met de beslissing die de Amerikaanse regering-Trump eerder nam. De Amerikanen verplaatsten twee jaar geleden hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, tot grote woede van de Palestijnen die het oostelijke deel van de stad als hun hoofdstad beschouwen. Trump erkende eerder al Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Tevens laat hij de versnelde Israëlische kolonisatie van bezet Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever toe.