Politie: Merendeel aanranders Keulen geen vluchteling

Beeld AFP AFP

Het merendeel van de verdachten van de aanrandingen in de oudjaarsnacht in Keulen komt uit twee landen: Algerije en Marokko. Dat blijkt uit Duits politieonderzoek tot dusver. Vluchtelingen waren er nauwelijks bij betrokken.

Voor velen leek het onomstotelijk bewezen: vluchtelingen hadden zich op oudjaarsavond massaal schuldig gemaakt aan aanrandingen en handtastelijkheden. Ook anonieme politiebronnen zeiden in januari dat de meeste daders Syriërs waren die nog maar kort in Duitsland verbleven.

Het politieonderzoek naar de feiten wijst nu in een andere richting en wijst op jeugdige leden van Noord-Afrikaanse bendes. Zo zijn van de 58 verdachten er slechts 3 afkomstig uit oorlogsgebied, aldus hoofdofficier van justitie Ulrich Bremer in de Duitse krant Die Welt. Onder de verdachten zijn 25 Algerijnen, 21 Marokkanen en 3 Tunesiërs. Daarnaast nog drie Duitsers en twee Syriërs. De overige verdachten zijn afkomstig uit Irak, Libië, Iran en Montenegro. Een aantal van hen is minderjarig.

„De politie heeft tot nu toe meer dan 300 mensen ondervraagd over de aanrandingen. Daarnaast is er meer dan 590 uur aan videomateriaal in beslag genomen en werden via telefoongegevens 1,1 miljoen bewegingspatronen geanalyseerd”, aldus Bremer in Die Welt.

Het aantal aangiften dat in behandeling is, staat nu op 1054. Daarvan gaat het in 454 gevallen om seksueel geweld, de overige 600 hebben betrekking op diefstal en beroving.