Paus: Wereld in oorlog omdat ze de vrede verloren heeft

Paus Franciscus zal in Polen onder meer de wereldjongerendagen bijwonen en een bezoek brengen aan het voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. beeld AFP

Paus Franciscus heeft woensdag nog eens gereageerd op de vele misstanden, de grote dreiging en het aanhoudende geweld. „We moeten niet bang zijn de waarheid te zeggen: de wereld is in oorlog omdat ze de vrede verloren heeft”, zei de rooms-katholieke leider bij aanvang van zijn vijfdaagse bezoek aan Polen. Dat mag het geloof naar zijn zeggen niet worden aangerekend.

„Ik heb het niet over een oorlog van godsdiensten. Alle religies willen vrede. Het is een oorlog om macht en belangen, om geld, om natuurlijke bronnen.” Franciscus zal in Polen onder meer de wereldjongerendagen bijwonen en een bezoek brengen aan het voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. President Andrzej Duda verwelkomde hem op het vliegveld van Krakow.

Deze reis van de paus kreeg een extra lading door de recente aanslagen en bloedbaden in onder meer Nice, München, Ansbach en in een Franse kerk in de buurt van Rouen. De veiligheidsmaatregelen in Krakow, waar honderdduizenden katholieke jongeren uit 187 landen samenkomen, zijn gigantisch. Meer dan 25.000 beveiligingsmensen worden ingezet om ervoor te zorgen dat het evenement en het pausbezoek goed verlopen. Volgens de organisatie is Krakow deze week „waarschijnlijk de best bewaakte stad van Europa”.

Franciscus werd voor vertrek uit Rome uitgezwaaid door vijftien vluchtelingen. Het vluchtelingenvraagstuk komt mogelijk aan de orde tijdens het pausbezoek. Polen weigert moslims uit crisisgebieden als Syrië, Irak of Afghanistan in noemenswaardige aantallen op te nemen. De laatste tijd werd het land geregeld opgeschrikt door agressieve vormen van vreemdelingenhaat.