Paul Manafort loog volgens rechtbank VS

beeld EPA

De federale rechtbank van district Columbia in de VS is van oordeel dat Paul Manafort, voormalig campagneleider van president Donald Trump, moedwillig heeft gelopen tegen de FBI, speciaal aanklager Robert Mueller en een jury.

Dat heeft rechter Amy Berman Jackson woensdag bepaald. De beslissing kan de hoogte van de straf die Manafort boven het hoofd hangt beïnvloeden. Jackson moet volgende maand vonnis vellen over twee aanklachten tegen Manafort wegens samenzwering.

Ook ligt er nog een uitspraak in het verschiet over acht aanklachten in een gerelateerde zaak rond fraude waarvan Manafort wordt beschuldigd.

Manafort staat terecht voor onder meer samenzwering tegen de Amerikaanse staat. Hij sloot in september 2018 een deal met Mueller. De oud-campagneleider zou voor strafvermindering meewerken aan het zogenaamde Ruslandonderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.Door niet de waarheid te vertellen heeft hij volgens Mueller deze afspraak geschonden.

Volgens de aanklagers had Manafort vijf keer gelogen, maar de rechter sprak hem vrij op twee van deze vijf aanklachten. Drie ervan werden op basis van voldoende bewijs wel gegrond verklaard.

Zo zou Manafort hebben gelogen over zijn contacten met een Russische compagnon, Konstantin V. Kilimnik, tijdens de verkiezingscampagne en na de verkiezingen. Kilimnik heeft banden met de Russische inlichtingendienst. Justitie onderzoekt of hij betrokken was bij een geheime operatie om de uitkomst van de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Volgens de rechter heeft Manafort ook gelogen over een betaling die werd gedaan via een pro-Trump actiecomité om enkele van zijn rekeningen te voldoen. Ook zou Manafort informatie hebben achtergehouden in een niet nader genoemd ander onderzoek van het ministerie van Justitie.