„Pakistaanse student gelyncht om blasfemische Facebookpost”

De politie doorzoekt de kamer van de gedode student. beeld AFP

Een boze meute heeft bij een Pakistaanse universiteit in Mardan een student gelyncht die naar verluidt „blasfemisch materiaal” online had gezet. Een andere student raakte ernstig gewond, berichtte de krant Dawn donderdag. Zeker 45 personen zijn opgepakt.

De twee mannen werden er volgens een ooggetuige van verdacht het Ahmadi-geloof aan te prijzen op Facebook. De getuige zei dat een groep studenten een van de slachtoffers omringde en hem dwong verzen uit de Koran te reciteren. De student kreeg rake klappen, maar kon worden gered door de politie.

De boze studenten zouden daarna hun woede hebben gekoeld op een andere communicatiestudent, die in een hostel verbleef. Op videobeelden is te zien hoe het ernstig gewonde slachtoffer levenloos op een vloer ligt, terwijl mannen hem schoppen en slaan met planken. Hij zou uiteindelijk zijn overleden aan een schotwond, zeggen de autoriteiten.

Een universiteitsfunctionaris verklaarde tegenover de krant dat de politie machteloos stond. Hoewel er ruim twintig agenten ter plaatse waren, zou de menigte te groot zijn geweest om in te grijpen. Een medewerker van de hostel beweerde zelfs dat het ging om „drie tot vierduizend studenten”.

„Ik was gewaarschuwd dat ze naderden, dus ik sloot de poorten. Maar ze braken in en vonden Mashal. Ze schoten op hem en begonnen hem te slaan”, aldus de medewerker. De campus en de omliggende hostels zijn na het incident gesloten om meer geweld te voorkomen.