Onrust na neerschieten zwarte man in VS

Racisme
In brand gestoken auto's bij demonstraties in Kenosha, Wisconsin, maandag. beeld EPA, Tannen Maury

De politie in het Amerikaanse Kenosha heeft traangasgranaten afgeschoten op demonstranten die weigerden te vertrekken. In de stad in de staat Wisconsin werd gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld nadat de politie een ongewapende zwarte man had neergeschoten.

Voor een tweede nacht op rij waren er schermutselingen nadat schokkende videobeelden van het schietincident naar buiten waren gekomen. Daarin is te zien hoe de 29-jarige Jacob Blake meerdere malen door de politie in zijn rug wordt geschoten terwijl zijn drie kinderen toekijken.

Kort nadat om 20.00 uur plaatselijke tijd de avondklok inging, begon de politie demonstranten bij het gerechtsgebouw uiteen te drijven met traangas. Agenten vuurden traangasgranaten af nadat demonstranten waterflessen hadden gegooid naar de politie. Sommige demonstranten gooiden daarop vuurwerk en nog meer flessen naar de politie.

Maandag meldde Tony Evers, de gouverneur van Wisconsin, dat hij de nationale garde in Kenosha inzet om plunderingen te voorkomen en de hulpdiensten te beschermen. De inzet van de nationale garde is mogelijk omdat Evers de noodtoestand heeft uitgeroepen. De gouverneur zei dat de soldaten als taak hebben om eventueel vandalisme en plunderingen te voorkomen. Ook moet het leger de brandweer beschermen bij het blussen van brandjes.

„Dit is een beperkte mobilisatie van de nationale garde, die erop gericht is om te voldoen aan de behoeften van de hulpdiensten”, aldus Evers. Eerdere demonstraties in Kenosha sloegen om in plunderingen en rellen.

De oom van Jacob Blake deed bij CNN een oproep aan alle demonstranten om het protest vreedzaam te houden. „Na overleg met de familie roep ik iedereen op om te demonstreren, maar doe het vreedzaam”, aldus Justin Blake. „Wij eisen gerechtigheid en we gaan gerechtigheid krijgen. Maar dat willen we doen zonder onze gemeenschap kapot te maken.”

Blake werd neergeschoten nadat de politie vanwege een melding van huiselijk geweld was uitgerukt. Hij is in zorgelijke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Het incident kwam nadat de afgelopen maanden in en buiten de VS massaal is gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld. De verontwaardiging volgde op de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd.

Protesten na neerschieten zwarte man in noorden VS

Nationale garde VS ingezet om onrust neergeschoten zwarte man

Politie VS drijft demonstranten Kenosha met traangas uiteen

AFP_1WQ3F4_webStrijd tegen racisme opgave voor christenen