Obama ventileert kritiek op FBI

President Barack Obama heeft nu toch ook blijk gegeven van kritiek op de handelwijze van de FBI, zonder de naam van directeur James Comey te laten vallen. „Ik denk dat het bij onderzoeken een regel moet zijn dat men niet handelt op grond van veronderstellingen, onvolledige informatie of lekken”, zei Obama woensdag in een radio-interview met ‘Now This News’, dat een dag eerder was opgenomen.

Hij maakte tevens duidelijk zich niet te willen bemoeien met een onafhankelijk onderzoek. „Wij handelen op basis van concrete oordelen die worden geveld.” Maandag liet Obama nog via zijn woordvoerder Josh Earnest weten dat hij Comey er niet van verdacht politieke bedoelingen te hebben met zijn plompverloren mededeling nieuwe e-mails te hebben ontdekt waarbij Hillary Clinton mogelijk is betrokken.

Obama hield woensdagmiddag voor de Democratische campagne in Chapel Hill, North Carolina, een toespraak die werd uitgezonden door CNN. De president prees Clinton als een vrouw die haar hele leven in dienst heeft gesteld van Amerika. Hij noemde haar de juiste persoon op het juiste moment, die het verdient hem op te volgen om het uitgestippelde beleid voort te zetten.

„Maar onthoudt, North Carolina, al de progressie die wij de laatste acht jaar hebben geboekt en de vooruitgang die we de komende jaren hopen te maken, verdwijnen door het raam uit zicht als we de verkiezing niet winnen. En die winnen we niet als we niet winnen in North Carolina. Ik leg niet graag druk op, maar het lot van de Republiek rust op jullie schouders”, aldus Obama, die zijn gehoor opriep het land én de wereld de goede kant op te helpen.