Noorwegen stopt steun behoud Braziliaans bos

beeld EPA

In navolging van Duitsland trekt ook Noorwegen zijn bijdrage aan het fonds ter bescherming van het Amazonegebied in. Het gaat om een bedrag van 30 miljoen euro.

Volgens de Noren heeft Brazilië de overeenkomst met de geldschieters aan het fonds geschonden, omdat het land de strijd tegen ontbossing de rug zou toekeren. Noorwegen is met een bijdrage van 830 miljoen euro aan het fonds sinds de oprichting elf jaar geleden de grootste ‘sponsor’ .

Volgens de Noorse minister van Milieu, Ola Elvestuen, verbrak Braziliëde overeenkomst met de schorsing van de de raad van bestuur en het technisch comité van het Amazonefonds. „Daarmee laat Brazilië zien, dat ze niet langer willen stoppen met ontbossing”, zei Elvestuen.

Het Amazonegebied is van vitaal belang om planeetverwarmende koolstofdioxide in de atmosfeer op te nemen en om te zetten in zuurstof. De bezorgdheid over het bos is toegenomen sinds de Braziliaanse president Jair Bolsonaro aantrad in januari.

Ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië steeg in juli naar alarmerende aantallen. Het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) zei vorige week dat in juli ruwweg 2.254 vierkante kilometer werd ontbost, een stijging van 278 procent vergeleken met een jaar eerder.

Bolsonaro wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Hij heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.