Noodweer treft kampeerders in Zuid-Frankrijk

Reddingswerkers op een ondergelopen camping in het Zuid-Franse Saint-Julien-de-Peyrolas. beeld AFP
5

Redactie buitenland

NIMES. Vanwege zware regenval en overstromingen zijn donderdag zo’n 1600 mensen geëvacueerd in het zuidoosten van Frankrijk. De meesten van hen waren kampeerders.

De Franse autoriteiten meldden de vermissing van een 70-jarige Duitser. Hij begeleidde een groep van 119 kinderen uit Duitsland, die op zomerkamp waren in de buurt van Saint-Julien-de-Peyrolas.

De man zocht zijn toevlucht in zijn caravan op het moment dat het weer omsloeg, maar al snel werd de caravan meegesleurd door een kolkende watermassa, afkomstig uit de buiten zijn oevers getreden Ardèche, de belangrijkste rivier in de gelijknamige regio. Er werd donderdag nog intensief naar de man gezocht en daarbij werden ook duikers ingezet – vooralsnog zonder resultaat.

Op de camping bij Saint-Julien-de-Peyrolas raakten tal van tenten volledig vernield. Diverse campings kwamen als gevolg van overstromingen volledig blank te staan.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken liet donderdag weten dat in zes departementen in het zuiden van het land code rood gold vanwege overstromingsgevaar.

De zwaarst getroffen regio’s (departementen) zijn Gard, Ardèche and Drôme. Meer dan 400 brandweerlieden en politieagenten werden daar ingezet bij de evacuaties; 4 helikopters deden dienst. Sommige kampeerders moesten naar een ziekenhuis worden gebracht vanwege verwondingen, aldus een hulpverlener.

De prefect van het departement Gard sprak donderdag tegen dat achttien kanoërs werden vermist nadat ze tijdens noodweer waren gaan varen. De zender BMTV en andere Franse media hadden de vermissing eerder op de dag gemeld.