Noga Sequerra: Politiek Israël is corrupt

Israël 70 jaar
beeld RD, Henk Visscher

Wat heeft zeventig Israël de Joodse staat gebracht? Noga Sequerra, directeur van taleninstituut Berlitz in Tel Aviv: „Het heeft ons een gevoel van trots opgeleverd. Ik zou nergens anders willen en kunnen wonen.”

Israël is voor Sequerra „heel speciaal.” „Ik houd van dit land, de cultuur en de geschiedenis. Ik voel me ook heel erg verbonden met de taal.”

Maar er zijn ook minder positieve kanten, benadrukt ze in haar appartement in Haifa. „De politiek is corrupt. Meer dan 25 jaar heb ik de hoop gehad dat er vrede zou komen. Maar zeker onder Netanyahu ben ik dat vertrouwen verloren. Bibi is heel egoïstisch. Onze waarden en normen staan in het algemeen onder druk. Er is geen sprake van eerlijkheid in het landsbestuur.”

Toch is de alleenstaande moeder optimistisch over de toekomst van de Joodse staat. „Natuurlijk is dit niet Nederland, waar alles overzichtelijk en relatief veilig is. Wij hebben hier onze eigen problemen. Maar het blijft een prachtig land. En vooral: het is ons thuis als Joodse natie. Dat hebben we eeuwenlang moeten missen. Nu we het terug hebben, laten we het ook niet meer los.”