New York verlengt avondklok na nieuwe plunderingen

beeld EPA

Burgemeester Bill de Blasio van New York heeft de avondklok in zijn stad met een tweede dag verlengd nadat er maandagavond opnieuw rellen en plunderingen waren.

Aanvankelijk was er alleen een plan voor een avondklok voor de nacht van maandagavond 23.00 uur tot dinsdag 05.00 uur, vanwege de protesten dit weekend naar aanleiding van de dood van de zwarte George Floyd door een witte politieagent in Minneapolis.

De politie van New York heeft 8000 agenten de straat opgestuurd en haar aanwezigheid in de gebieden waar vernielingen en plunderingen waren verdubbeld, meldden De Blasio en gouverneur Andrew Cuomo van New York. Ook maandagavond gingen de ongeregeldheden door, waarop de burgemeester een verlenging van de avondklok voor nog een avond en nacht aankondigde met ingang van 20.00 uur dinsdag.

Diverse media berichtten over het plunderen van winkels in Manhattan van Nike en Microsoft, een New York Yankees-shop en twee winkels die Rolex-horloges verkopen. Ook waren er op social media beelden te zien van plunderingen bij warenhuis Macy’s.

Het geweld van de demonstranten „overschaduwt de gerechtigheid van de boodschap”, zei gouverneur Cuomo maandag. „Het speelt de mensen en partijen die geen veranderingen willen in de kaart.” Het dreigement van president Trump om militairen in te zetten tegen de relschoppers wees Cuomo van de hand, net als de Democratische gouverneurs in de staten Illinois en Michigan.

In bijna veertig andere steden in de Verenigde Staten is een avondklok afgekondigd. In Washington ging de avondklok om 19.00 uur in, maar ruim vier uur later waren er nog steeds veel actievoerders op de straten, meldde CNN. Minstens één legerhelikopter probeerde volgens de nieuwszender de groepen uit elkaar te drijven.

Burgemeester Muriel Bowser van Washington hekelde op Twitter de inzet van de federale politie tegen actievoerders op Lafayette Square, waar president Trump een wandeling naar een nabijgelegen kerk maakte. „Ik had een avondklok voor 19.00 uur afgekondigd. Ruim 25 minuten voor ingang van de avondklok heeft de federale politie munitie gebruikt tegen vreedzame demonstranten voor het Witte Huis. Een daad die het werk van de politieagenten alleen maar lastiger maakt. Schande!”