Nepfoto’s tonen Asia Bibi in buitenland

Asia Bibi
Protest in Karachi tegen de vrijlating van Asia Bibi. beeld AFP

De Pakistaanse regering die midden in een een crisis zit rond de vrijgelaten christelijke vrouw Asia Bibi, wordt nu geconfronteerd met gemanipuleerde foto’s op sociale media waarop is te zien dat ze het land verlaten heeft. Bibi zat acht jaar in de dodencel wegens godslastering.

De minister van Informatie Fawad Chaudhry sprak maandag tegen dat Bibi in het buitenland is. Een van de beelden toont een ontmoeting tussen Bibi en paus Franciscus. De foto is eigenlijk van Bibi’s dochter van twee jaar geleden. Het plaatsen van de nepfoto’s heeft volgens Chaudry al geleid tot het bedreigen van een parlementariër.

De vrijspraak van Bibi leidde tot een storm van protest in Pakistan. De vrijlating van de vrouw werd eind oktober opgeschort nadat de autoriteiten gesprekken hadden gevoerd met radicale moslims die vinden dat Bibi in het openbaar moet worden geëxecuteerd. Die hebben ook een petitie ingediend om haar vrijspraak door het hooggerechtshof ongedaan te maken.

Volgens de autoriteiten mag Bibi Pakistan niet verlaten omdat een radicale moslimadvocaat om herziening van het vonnis heeft gevraagd. De regering zegt dat Bibi in Pakistan voor haar eigen veiligheid op een geheime locatie verblijft, totdat het herzieningsproces is afgerond.

Lees meer achtergronden over de zaak Asia Bibi in dit thema.