Nationale garde VS ingezet om onrust neergeschoten zwarte man

De nationale garde van de Verenigde Staten is ingezet in de stad Kenosha vanwege ongeregeldheden die zijn uitgebroken nadat de politie een ongewapende zwarte man heeft neergeschoten, melden lokale media. Gouverneur van de staat Wisconsin Tony Evers bevestigde tijdens een persconferentie dat 125 gardisten worden ingezet om de lokale autoriteiten te assisteren.

De inzet van de nationale garde is mogelijk omdat Evers de noodtoestand heeft uitgeroepen. De gouverneur legde uit dat de soldaten als taak hebben om eventueel vandalisme en plunderingen te voorkomen. Ook moet het leger de brandweer beschermen bij het blussen van brandjes.

„Dit is een beperkte mobilisatie van de nationale garde, die erop gericht is om te voldoen aan de behoeften van de hulpdiensten”, aldus Evers. In Kenosha is vanaf 20.00 uur plaatselijke tijd ook een avondklok van kracht.

In Kenosha braken onlusten uit nadat de politie de 29-jarige zwarte man Jacob Blake neerschoot. Blake werd door meerdere kogels geraakt nadat de politie wegens meldingen van huiselijk geweld was gekomen. De man is in zorgelijke toestand in een ziekenhuis opgenomen.

Het incident kwam nadat de afgelopen maanden in en buiten de VS massaal is gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld. De verontwaardiging volgde op de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd. Hij werd op 25 mei in de stad Minneapolis omgebracht door een witte agent, die minutenlang met zijn knie op Floyds nek drukte.