Minister Spahn helpt bij zoektocht naar partijleider CDU

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn wil zijn verantwoordelijkheid nemen in de zoektocht naar een nieuwe partijleider van de CDU. Spahn geldt als een van de grootste kanshebbers om de positie van Annegret Kramp-Karrenbauer over te nemen.

Kramp-Karrenbauer liet maandag onverwacht weten geen bondskanselier te willen worden. Daardoor kon ze ook niet aanblijven als partijleider. Zij werd door bondskanselier Angela Merkel als haar opvolger gezien.

„We hebben een kandidaat nodig die de partij verenigt”, aldus Spahn. Hij wilde zijn eigen kandidatuur nog niet bevestigen.

Voormalig fractievoorzitter in de Bondsdag Friedrich Merz en minister-president van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen Armin Laschet lijken de andere belangrijke kandidaten te zijn.

Volgens Spahn wacht de nieuwe leider van de CDU een zware klus om de partij te vernieuwen nadat Merkel jarenlang het beleid bepaald heeft. „Ik heb veel respect voor Merkel en alles wat ze voor Duitsland en het CDU gedaan heeft, maar wij moeten nu vooruit kijken. De CDU moet opnieuw leren lopen.”