May vecht voor brexitdeal en politieke leven

Maandoverzicht november 2018
beeld AFP

De Britse premier May is niet van plan op te stappen. Ze betreurt dat leden van haar kabinet zijn vertrokken uit protest tegen het principeakkoord over de brexit, maar is niet van standpunt veranderd. Ondertussen vecht ze voor haar politieke leven.

Stellig geloof ik dat mijn koers de juiste is voor ons land en ons hele volk, zei May donderdagavond tijdens een personferentie.

May verdedigde het voorlopige brexitakkoord donderdagmiddag in het parlement. „De keus is helder: we kunnen kiezen voor een vertrek zonder akkoord, we kunnen riskeren dat er helemaal geen brexit komt en we kunnen er voor kiezen ons te verenigen en het beste akkoord te steunen dat onderhandeld kan worden.”

May ligt vanwege de brexitdeal onder vuur vanuit de oppositie en haar eigen Conservatieve Partij. Meerdere ministers zijn opgestapt en kritische partijgenoten sturen aan op een vertrouwensstemming over haar positie. Daar moeten minstens 48 van de 315 conservatieve parlementariërs om vragen. De prominente brexithardliner Jacob Rees-Mogg concludeerde donderdag na een debat in het Lagerhuis dat May al binnen enkele weken opzij kan worden geschoven. Hij zegde per brief het vertrouwen in zijn politiek leider op en zei dat de voorlopige brexitdeal „erger is dan verwacht.”

Haalbaar alternatief

De premier lijkt echter niet van plan te zijn de handdoek in de ring te gooien. „Leiderschap draait om het nemen van de juiste beslissingen, niet de makkelijke”, zei de conservatieve leider. „Ga ik door tot het einde? Ja.”

May stelde dat sinds het referendum in 2016 veel kritiek is geuit op de onderhandelingsstrategie van de regering, zonder dat iemand met een haalbaar alternatief is gekomen. Ze somde op wat in haar ogen de voordelen zijn van de voorlopige brexitdeal. Zo krijgen de Britten volgens de premier de controle terug over hun grenzen, geld en wetgeving.

Niet alleen brexiteers leggen May het vuur aan de schenen. Tegenstanders van het Britse vertrek willen een tweede referendum, maar de premier liet nog eens blijken daar niets voor te voelen. Ze stelde dat al is gestemd en dat de Britten hun mening toen duidelijk hebben gemaakt.

Hoewel het Britse kabinet het principeakkoord over brexit woensdag goedkeurde, zag May zich donderdag geconfronteerd met een uittocht van ministers en staatssecretarissen. May had woensdagavond nog bekendgemaakt dat haar kabinet het conceptakkoord met Brussel steunde. Toen lekte al snel uit dat ook binnen de ministersploeg sprake was van grote verdeeldheid. Minder dan een dag later stapten meerdere bewindslieden op, onder wie ministers Raab (Brexitzaken) en McVey (Arbeid en Pensioenen).