Leven op een postzegel met balkon

beeld AFP
9

Een kleine keuken, geen eettafel, een opklapbed met daaronder een bureau. Met recht een tiny house – een klein huis in de Sai Ying Pun-wijk van Hong Kong, niet veel meer dan 27 vierkante meter. Niets is er groot in dit appartement, behalve de televisie en het keyboard.

Zijn in Nederland tiny houses in opmars omdat bewoners kosten willen verminderen of duurzamer willen leven, de 25-jarige Adrian Law leeft noodgedwongen op een beperkt aantal meters. Reden: de prijzen van woningen rijzen de pan uit in Hong Kong.

Law –werkzaam in de financiële sector– betaalde twee jaar geleden omgerekend 645.000 euro voor zijn woning. Ter vergelijking: daar krijg je in Zeeuws-Vlaanderen een „vrijstaande, royale bungalow met ruime woonvertrekken, kantoor, zes slaapkamers, twee badkamers, schuur van 150 vierkanten meter op een riant perceel van bijna twee hectare” voor. Of in Amsterdam een alleraardigste appartement aan de Keizersgracht met tuin die bijna vier keer zo groot is als deze zogenaamde nano-flat in Hong Kong.

Law zelf relativeert de prijs. Het is altijd beter dan huren, zegt hij. En hij heeft een balkon.