Leiders protesten tegen Asia Bibi aangeklaagd

Asia Bibi
Khadim Hussain Rizvi, leider van de radicale islamitische partij Tehreek-e-Labbaik. beeld AFP

Pakistan gaat vier prominente leden van de radicale islamitische partij Tehreek-e-Labbaik (TLP) vervolgen wegens landverraad en terrorisme.

Nadat de christelijke Asia Bibi was vrijgesproken voor godslastering, organiseerde de partij protesten die op gewelddadigheden uitliepen. De partijleiding riep op om de verantwoordelijke opperrechters te vermoorden en zette soldaten aan tot muiten.

Volgens al-Jazeera behoort partijleider Khadim Hussain Rizvi tot de aangeklaagden. Als ze schuldig worden bevonden, maken ze kans op levenslange gevangenisstraffen.

Minister van Informatie Fawad Chaudhry zei zaterdag tegen journalisten dat meer dan drieduizend mensen zijn gearresteerd in verband met de protesten. „Allen die direct betrokken waren bij het vernielen van eigendommen, die zich misdragen hebben tegen vrouwen, die bussen in brand hebben gestoken, worden aangeklaagd onder de terrorismewetten”, aldus de minister.

Asia Bibi zat ongeveer acht jaar in de dodencel omdat ze tijdens een ruzie met buren de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Eind oktober werd ze vrijgelaten. Waar ze sindsdien is, is onbekend.

Rizvi was ook de drijvende kracht achter protesten in de zomer tegen Geert Wilders' plan om een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed te houden.

ANP-64970576Leiders protesten tegen Asia Bibi aangeklaagd

2018-11-24-katZA1-KerktorensAmsterdam-4-FC-V_webNiet aarzelen over hulpverlening aan vervolgde christenen

2018-11-13-pkOPI1-protestPakistan-7-FC_webPakistan vormt les voor de wereld