Lawaai leidt tot hogere bloeddruk

Lawaai leidt tot hogere bloeddruk. beeld ANP, LEX VAN LIESHOUT

Wie blootgesteld wordt aan de geluidshinder en vervuiling van wegverkeer loopt een groter risico op hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek bij 40.000 Europeanen.

De wetenschappers analyseerden de gezondheidsgegevens van 41.072 mensen in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Denemarken en Spanje over een periode van vijf tot negen jaar. Uit hun conclusies, die begin deze week verschenen in het European Heart Journal, blijkt dat mensen in de meest vervuilde gebieden een hogere kans lopen op een hoge bloeddruk. Het verschil is vergelijkbaar met de invloed van overgewicht op een hoge bloeddruk (hypertensie).

Opvallend is dat ook geluid schade doet, stellen de wetenschappers. Mensen die worden blootgesteld aan chronische geluidshinder, bijvoorbeeld omdat ze aan een drukke straat wonen, hadden 6 procent meer kans om een hoge bloeddruk te krijgen.

„Uit ons onderzoek blijkt een verband tussen de blootstelling op lange termijn aan luchtvervuiling met fijnstof en een hogere kans op hypertensie”, zegt Barbara Hoffmann, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Heinrich-Heine-Universiteit in Düsseldorf. „Omdat vrijwel iedereen blootgesteld wordt aan luchtvervuiling, leidt dit tot een hoog aantal gevallen van hypertensie, met een grote last voor het individu en de maatschappij tot gevolg.”

Volgens de wetenschappers voldoet de huidige Europese wetgeving niet. „Een erg belangrijk aspect van deze conclusies is dat de associaties ook vastgesteld worden bij mensen die ruim binnen de huidige Europese vervuilingsstandaarden leven”, zegt Hoffmann. „Dat betekent dat de huidige wetgeving de bevolking niet adequaat beschermt.”