Laatste dag Russisch referendum over grondwetswijziging

Russen kunnen woensdag nog stemmen in het referendum over de voorgestelde grondwetswijziging. Door die wijziging kan president Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht blijven.

Poetin stelde de grondwetswijziging eerder dit jaar voor. Hoewel het hoger- en het lagerhuis snel instemden met het voorstel, wilde de president de mening van het volk horen. Voor dit referendum kon vanaf 25 juni worden gestemd. Woensdag is de officiële laatste stemdag, tevens voor velen een vrije dag.

Poetin liet onlangs weten dat hij nog niet zeker weet of hij langer aanblijft, mocht de wetswijziging worden aangenomen. Critici, zoals oppositielid Aleksej Navalni, beschuldigen Poetin ervan dat hij voor het leven wil regeren. Poetin is al sinds 1999 aan de macht.

De stembusgang stond gepland voor 22 april, maar werd verschoven vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. In de stembureaus zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen elkaar kunnen aansteken. Zo moeten mensen afstand houden en is er handalcohol aanwezig.