Kim gaat VS bezoeken, Trump Noord-Korea

Kim Jong-un en Donald Trump in Singapore. beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar uitgenodigd voor ontmoetingen in eigen land, meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA woensdag.

De twee regeringleiders „gingen graag op elkaars uitnodiging in, overtuigd dat dit een belangrijke volgende stap zal zijn in het verbeteren van de relaties tussen Noord-Korea en de VS”, schreef het persbureau. Wanneer Kim naar de VS gaat en Trump naar Noord-Korea is nog onduidelijk. Het Witte Huis had woensdagmorgen nog niet officieel gereageerd.

De Zuid-Koreaanse regering wacht nog op opheldering over het voornemen van de Amerikaanse president Donald Trump om de gezamenlijke legeroefeningen met Zuid-Korea te beëindigen. „Op dit punt moeten we nog uitzoeken wat de exacte betekenis is van de opmerkingen van president Trump”, zei een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerder.

De Amerikanen en hun Zuid-Koreaanse bondgenoten houden periodiek gezamenlijke legeroefeningen. Noord-Korea ziet die exercities als voorbereidingen op een invasie. Trump zei dinsdag in Singapore dat de „provocatieve” en „dure” oefeningen voorlopig worden gestaakt.

„De ”war games” zijn erg duur”, benadrukte Trump, die zei dat zijn land opdraait voor het grootste deel van de kosten. Hij stelde dat het vanwege de onderhandelingen met Noord-Korea „ongepast” is om dergelijke oefeningen te houden.

In Noord-Korea werd de toezegging van Trump als een overwinning gevierd. Noord-Koreaanse media schreven over de concessies die Trump heeft gedaan en stelden een nieuw tijdperk van vrede en welvaart in het vooruitzicht.

Lees hier het liveblog terug over de topontmoeting tussen Kim en Trump.

2018-06-12-BUI1-trumpnogeenkeer-5-FC_webRoze wolk verdrijft de kruitdamp van dreigende oorlog