Kandidaat hof VS wil af van abortus

Kavanaugh. beeld EPA

Brett Kavanaugh, de door president Donald Trump voorgestelde kandidaat voor een zetel in het Amerikaanse hooggerechtshof, heeft zich vorig jaar in bedekte termen tegen het grondwettelijk recht op abortus uitgesproken.

Dat blijkt uit een toespraak die Kavanaugh vorig jaar voor het American Enterprise Institute hield. Diverse Amerikaanse media berichtten daar donderdag over.

Kavanaugh sprak destijds over de historische uitspraak, ook bekend als Roe versus Wade, van het hooggerechtshof uit 1973 die ertoe leidde dat abortus in de Verenigde Staten legaal werd.

Kavanaugh zei weliswaar niet letterlijk tegen het terugdraaien van de uitspraak te zijn, maar wel dat hij het „volledig eens is” met de mening van toenmalig opperrechter William Rehnquist, die in zijn juridische uitspraken steeds fel tegen abortus was.

Mocht Kavanaugh door de Senaat worden benoemd, dan is er een meerderheid in het hof, vijf tegen vier rechters, die tegen de huidige abortuswetgeving is.

Mocht het hof besluiten om abortus in de ban doen, dan gaat het in tegen de wens van bijna twee op de drie Amerikanen. Zo’n 64 procent is namelijk voor het grondwettelijk recht op abortus, zo bleek donderdag uit een peiling van onderzoeksbureau Gallup.