Juncker: Alle EU-landen moeten euro gebruiken

Juncker. beeld EPA, Stephanie Lecocq

De euro moet de munt van alle 27 overblijvende lidstaten van de Europese Unie worden. Daarvoor pleitte woensdagmorgen de voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, in zijn jaarlijkse redevoering voor het Europees Parlement.

De zogeheten ”Staat van Europa” is een troonrede van de Europese Commissie waarin wordt gesproken over de toekomst van de EU en nieuw beleid wordt aangekondigd.

De eurozone kent momenteel negentien landen. Negen EU-lidstaten hebben nog hun eigen munt. Eén daarvan is het Verenigd Koninkrijk, maar vanwege de brexit zal dat land niet meer op de euro overstappen. Junckers verzoek raakt wel kritische lidstaten als Polen en Hongarije, maar evenzeer Denemarken en Zweden.

2017-09-12-pkFLE2-Juncker-5-FC_webJuncker acht tijd rijp voor sterker Europa

Juncker benadrukte dat de EU een gemeenschap van democratie en rechtsstaat is. Om die reden is de toetreding van Turkije „in de nabije toekomst” van tafel. „Dat land neemt met reuzenstappen afstand van de EU”, aldus de voorzitter.

Juncker pleitte voor de EU voor meer samenwerking. „De wind is terug in de zeilen. Nu is de tijd om een sterker en democratischer Europa te bouwen richting 2025. ”

Volgens de Luxemburger hebben regeringsleiders gekozen voor eenheid, gesteund door de economische groei en de daling van de werkloosheid. Juncker wil ook handelsverdragen met Australië en Nieuw-Zeeland.

Ook met klimaatverandering en cyberaanvallen, die meer schade aanrichten dan legers en tanks, bindt Europa de strijd aan. De EU richt zich eveneens op het beheersen van migratiestromen.

SGP-CU-vertegenwoordiger Van Dalen keerde zich tegen Junckers plan voor meer concentratie. „Meer EU, véél meer. Brussel moet centrum van de macht worden met onder meer één EU-president. Het worden uiterst pittige jaren”, aldus Van Dalen.