Joe Biden krijgt steun van oud-rivalen

Biden en Klobuchar. beeld AFP

In zijn poging presidentskandidaat te worden namens de Democraten heeft Joe Biden openlijk de steun gekregen van een aantal oud-rivalen.

Maandagavond hield Biden een bijeenkomst in Dallas in Texas. Daar werd hij aangekondigd door de Amerikaanse senator Amy Klobuchar die eerder op de dag uit de Democratische voorverkiezingen stapte.

Tijdens de bijeenkomst verscheen ook Beto O’Rourke, die zijn steun aan Biden bekendmaakte. Het voormalige lid van het Huis van Afgevaardigden stapte zelf begin november uit de strijd om de Democratische nominatie, nadat hij voor zijn gevoel onvoldoende steun had om echt een kanshebber te worden.

Oud-burgemeester Pete Buttigieg van South Bend was maandag ook in Dallas, maar verscheen niet op de bijeenkomst. Ook Buttigieg steunt nu Biden, nadat hij zondag bekendmaakte dat hij uit de race is gestapt om de kandidatuur van de Democraten. Door zich achter Biden te scharen, hopen de oud-kandidaten en gematigde Democraten dat hij weet te winnen van de linkse Bernie Sanders.

Dinsdag wordt in veertien staten in de Verenigde Staten gestemd in de voorverkiezingen om te bepalen wie de presidentskandidaat van beide partijen wordt. Tijdens Super Tuesday worden de meeste kiesmannen, zogeheten delegates, verdeeld op één dag.

Bij de Republikeinen lijkt het een gelopen race. President Donald Trump stevent af op een nieuwe nominatie. De voorverkiezingen bij de Democraten zijn spannender. Na de eerste staten gaan senator Bernie Sanders en oud-vicepresident Joe Biden aan de leiding.

Het kan dit jaar langer duren voordat alle uitslagen binnen zijn dan bij de vorige presidentsverkiezingen. In veel staten, zoals Californië, zijn nieuwe stemmethodes ingevoerd. Het is daardoor eenvoudiger voor de stemmer, maar het tellen duurt langer.

AFP_1PJ67YMeeste kiesmannen verdeeld op Super Tuesday