„Jihadisten ontsnappen na bombardement”

Qamishli. beeld AFP

Vijf gevangengenomen jihadisten van Islamitische Staat (IS) zijn volgens Syrische Koerden ontsnapt als gevolg van een bombardement vanuit Turkije op Qamishli.

Dit meldden bronnen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) die er in gevecht zijn geraakt met Turkse troepen. Qamishli ligt aan de Turkse grens. Een spreekbuis van IS, Amaq News, claimt dat IS in Qamishli een autobom heeft laten ontploffen. Daarbij zijn zeker drie mensen omgekomen.

De SDF waren in het noordoosten van Syrië een belangrijke factor in de internationale strijd tegen de jihadisten van IS. Ze houden nu naar schatting meer dan 80.000 mensen van de jihadistische beweging of hun familieleden vast, inclusief naar schatting 12.000 ex-strijders. Volgens een Syrisch-Koerdische zegsman is er in een groot kamp met veel familie van IS-strijders, het kamp al-Hawl, 75 kilometer ten zuiden van Qamishli, ongeregeldheden uitgebroken. Enkele tientallen vrouwen belaagden de bewakers met stenen en stokken.

Westerse mogendheden vrezen dat IS opnieuw voet aan de grond krijgt tijdens het Turks-Koerdische strijdgewoel. Het is niet bekend of IS als organisatie nog bestaat. Veel IS-strijders zijn al sinds 2017 verdwenen in Syrië of Irak. Het gaat mogelijk om 18.000 mensen die uit beeld zijn geraakt met naar schatting meer dan 350 miljoen euro aan geld en goederen.

De SDF voeren aan dat ze steun verdienen, omdat zij de IS in een deel van Syrië hebben verslagen en jihadisten gevangen houden. Turkije stelt dat de Koerdische YPG-milities die de SDF domineren, verwant zijn aan de terroristische Turkse PKK. De YPG zouden een groot gevaar vormen voor de veiligheid van Turkije en voor niet-Koerdische bevolkingsgroepen in het noorden van Syrië.