Jeruzalem opnieuw steen des aanstoots

Hamasleider Haniya veroordeelt het besluit van Trump. beeld AFP
7

Jeruzalem als hoofdstad van Israël? Dat is toch volstrekt logisch? Voor de meeste landen in de wereld is het dat bepaald niet. Sinds deze week in elk geval wél voor de Verenigde Staten.

Woensdagavond was het dan zover. President Donald Trump kondigde in het Witte Huis aan dat de VS Jeruzalem voortaan als hoofdstad van Israël erkennen en dat Amerika zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal verhuizen. Een breuk met decennia Amerikaans beleid op dit gebied.

Die maatregel leidde wereldwijd tot veel commotie. Variërend van meer of minder afkeurende woorden uit Europese hoofdsteden tot ronduit woedende veroordelingen vanuit landen als Turkije, Syrië en Iran.

En, niet te vergeten, de talloze straatprotesten. Palestijnen verbrandden beeltenissen van Trump, Turken zwaaiden met Palestijnse vlaggen voor het Amerikaanse consulaat in Istanbul. In Amsterdam sloeg een activist met een knuppel de ruiten van een Joods restaurant in.

De afkeuring van het Amerikaanse besluit werd niet algemeen gedeeld. In de eerste plaats natuurlijk in Israël zelf, waar de regering-Netanyahu zich bijzonder verheugd toonde.

Maar ook in Nederland riepen ChristenUnie en SGP op om, in navolging van het Amerikaanse voorbeeld, de Nederlandse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.