Israël treft Syrische doelen in Golan na infiltratie drone

beeld EPA

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben woensdagavond laat raketten afgevuurd op drie posities van het Syrische leger in de buurt van Hader, op de Golanhoogte.

Volgens staatspersbureau SANA wist de Syrische luchtverdediging de aanval af te slaan. Er zou alleen materiële schade zijn.

Het Israëlische leger bevestigde de aanval. Enkele uren eerder had de Israëlische luchtafweer een ongewapende Syrische drone neergehaald die boven Israëlisch grondgebied vloog. Volgens het leger waren de luchtaanvallen een vergelding voor het binnendringen van het Israëlische luchtruim. De drone werd neergehaald boven de Zee van Tiberias.

Israël heeft Syrië de afgelopen weken herhaaldelijk gewaarschuwd dat het niet zal tolereren dat Syrische troepen de grens met Israël te dicht naderen. Dat geldt met name het gebied rond Quneitra, dat grenst aan het Israëlische gedeelte van de Golanhoogvlakte.

Volgens de Israëlische autoriteiten heeft Rusland toegezegd dat het alles in het werk zal stellen om Iraanse legereenheden en milities die door Teheran worden gesteund ten minste 100 kilometer van de Israëlische grens vandaan te houden.

Terughoudendheid

Israël heeft met forse vergelddingsmaatregelen gedreigd als deze troepen zich toch in de buurt van Israël wagen.

Een aantal weken geleden voerde de Israëlische luchtmacht forse bombardementen uit op Iraanse legereenheden en militaire bases in Syrië.

In ruil voor het indammen van de Iraanse opmars, heeft Moskou Israël wel gevraagd terughoudendheid te betrachten bij het aanpakken van Syrische regeringstroepen.