Israël op scherp in de aanloop naar Grote Verzoendag

De vader en broer van de zondag gedode politieman Yosef Kirme tijdens diens begrafenis op Mount Herzl in Jeruzalem. Kirme werd zondag gedood bij een aanslag vanuit een auto. beeld EPA, Jim Hollander

Israël neemt dezer dagen zware veiligheidsmaat­regelen om terreuraanslagen te voorkomen. Dinsdagavond begint namelijk de Grote Verzoendag, de meest heilige dag op de Joodse kalender. Zondag vonden bij een terreurdaad in Jeruzalem nog twee mensen de dood.

De grote drukte bij de Westelijke Tempelmuur in de Oude Stad van Jeruzalem begon maandagavond al. Duizenden Joden trokken naar de eeuwenoude muur om gebeden voor vergiffenis uit te spreken. De trams van Jeruzalem bleven afgelopen nacht tot twee uur rijden om iedereen de kans te geven naar huis terug te keren.

Ook dinsdag wordt het druk. Bij zonsondergang begint de Grote Verzoendag. Veel Joden vasten op deze dag en bezoeken synagoges. De gedenkdag duurt tot woensdagavond.

De politie heeft vooral extra beveiliging ingezet bij openbare plaatsen en synagoges in het hele land. In Jeruzalem zijn er meer dan 3500 agenten op de been. De Westelijke Jordaanoever is voor de duur van de gedenkdag geheel van Israël afgesloten.

In Jeruzalem hielden politieagenten maandag de vinger aan de trekker op plaatsen in de stad die herhaaldelijk het decor waren van aanslagen. Zondag pleegde een terrorist uit Oost-Jeruzalem een aanslag ten noorden van Jeruzalems Oude Stad. Daarbij kwamen een Israëlische burger en een politieagent om het leven, terwijl hijzelf werd doodgeschoten door de politie. De vrees is dat in de toekomst meer Palestijnen aanslagen met vuurwapens zullen plegen. Deze zouden wijdverspreid zijn op de Westoever en in de Arabische wijken van Jeruzalem.

De politie wist maandag te melden dat undercoveragenten acht verdachten hebben gearresteerd in verband met recente rellen bij het Graf van Rachel. Het graf van de matriarch bevindt zich volgens de traditie in het noorden van Bethlehem en is een heilige plaats voor religieuze Joden.

AFP_H07XVFotoserie: Gebed om verzoening in Israël

De Buitenlandse Persassociatie (FPA) meldde maandag dat de grenspolitie op de Westoever bij de plaats A-Ram met een rubberen kogel fotograaf Majdi Mohammed van Associated Press heeft verwond. Toen hij gehoor gaf aan de opdracht van de politie zich te verwijderen, werd hij alsnog beschoten door grenswachters. De kogel trof hem op een plek die niet bedekt werd door zijn kogelvrije vest met het woord ”pers” erop.

„Dit is slechts de laatste in een serie aanvallen van de Israëlische grenspolitie op journalisten”, zegt de persassociatie in een verklaring. „Onze herhaaldelijke oproepen om de persvrijheid en veiligheid van journalisten te garanderen, is aan dovemansoren gericht.” Volgens Israëlische persberichten hebben woordvoerders van leger en politie gezegd dat het incident zal worden onderzocht.