India schrapt Darwin uit lesstof

Darwin. beeld Wikimedia, Library of Congress

„Charles Darwin had het mis; zijn evolutietheorie is wetenschappelijk gezien fout”, vindt Satyapal Singh. De Indiase onderwijsminister noemt Darwins dogma bovendien een „hardnekkig overblijfsel van de Britse koloniale mentaliteit.” De theorie moet daarom het veld ruimen in het Indiase hoger en wetenschappelijk onderwijs.

Singh, gepromoveerd chemicus, brengt binnenkort een boek uit waarin hij een hindoeversie van de oorsprong van de soorten bepleit. „Een vanuit een nationaal Indiaas perspectief. Het is geen grap, maar ik heb er serieus over nagedacht”, liet hij zondag weten in een interview in dagblad The Indian Express.

„Onze huidige lesboeken leren onze kinderen dat hun voorouders apen zijn, nutteloze apen. En wij zijn hun nakomelingen.” De onderwijsminister weigert dat te aanvaarden. „Niemand, ook onze voorouders niet, heeft ooit schriftelijk of mondeling overgeleverd dat een aap is veranderd in een mens.”

Hij neemt het zijn medepolitici niet kwalijk dat zij Darwin zolang hebben gepromoot, vertelde hij de Indiase krant. „De meeste hebben niet gestudeerd, zoals ik. Ik heb bovendien kennis van de Bharaktiya Sankriti, de oude Indiase geschriften. Daar ben ik trots op.”