Hollande pleit voor palliatieve sedatie patiënt

PARIJS. De Franse president Hollande pleitte vrijdag voor palliatieve sedatie bij terminale patiënten. beeld AFP AFP

PARIJS. De Franse president François Hollande wil palliatieve sedatie voor terminale patiënten mogelijk maken. De president zoekt hiermee een middenweg in het debat over euthanasie dat in Frankrijk woedt.

Een dodelijke injectie lijkt voor Hollande een stap te ver. In zijn voorstel komen ook de woorden ”euthanasie” en ”hulp bij zelfdoding” niet voor. Het „recht op een diepe, continue verdoving tot de dood erop volgt”, op verzoek van een patiënt, is wat Hollande betreft ook alleen een optie als mensen op korte termijn dreigen te overlijden.

De discussie over euthanasie barstte vorig jaar los in Frankrijk naar aanleiding van de comateuze Vincent Lambert. Zijn echtgenote wil dat de artsen hem laten sterven, maar zijn ouders willen dit juist niet. De zaak ligt momenteel bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zolang het hof zich over de zaak buigt, moet Lambert in leven worden gehouden. Ook mag Lambert niet worden verplaatst naar een land waar euthanasie legaal is, zoals Nederland, België of Luxemburg.

Afgelopen zomer werd de Franse arts Nicolas Bonnemaison nog vrijgesproken van de moord op zeven terminale patiënten die hij een dodelijke injectie had gegeven. Aanvankelijk was hij door de rechter tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. In hoger beroep werden alle aanklachten ongegrond verklaard.

De advocaat van Bonnemaison, Benoit Ducos-Ader, benadrukte destijds het belang van die gerechtelijke uitspraak en sprak de hoop uit dat het debat over euthanasie in Frankrijk daarmee op een hoger plan zou worden getild en legalisering dichterbij zou komen.

Met de uitspraken van president Hollande lijkt opnieuw een stap in die richting gezet.