Hof Pakistan stelt oordeel over Asia Bibi uit

Asia Bibi
Demonstratie voor de vrijlating van Asia Bibi in Parijs, 2014. beeld AFP

Het hooggerechtshof in Pakistan heeft maandag het vonnis tegen de christelijke vrouw Asia Bibi, die eerder ter dood werd veroordeeld wegens godslastering, uitgesteld.

Het hof behandelde haar zaak wel in hoger beroep, maar komt later met een oordeel, meldde het ANP maandag op basis van de Pakistaanse nieuwssite The News. De driekoppige speciale rechtbank, onder leiding van de Pakistaanse hoofdofficier van Justitie Mian Saqib Nisar, verzocht de media in het land zich de komende tijd niet in de kwestie te mengen. De zaak-Asia Bibi ligt in het overwegend islamitische Pakistan uiterst gevoelig.

De rooms-katholieke Asia Bibi, moeder van vijf kinderen, zou in 2009 denigrerende opmerkingen hebben gemaakt over de profeet Mohammed na een ruzie over drinkwater met een moslima uit haar dorp. Bibi heeft dat altijd ontkend en zegt dat ze valselijk is beschuldigd. In 2010 kreeg ze van een lagere rechtbank als eerste vrouw de doodstraf, op basis van de Pakistaanse blasfemiewet. De zaak veroorzaakte internationaal ophef – en doet dat nog steeds.

Mensen krijgen vaker de doodstraf voor godslastering in Pakistan, maar dat wordt in hoger beroep vaak teruggedraaid. In 2002 gebeurde dit bijvoorbeeld met de christen Ayub Masih.

Een radicale moslimgroep in Pakistan heeft gedreigd „met verschrikkelijke consequenties” als het hooggerechtshof Bibi gratie verleent. Eerder werden twee Pakistaanse politici die zich hard maakten voor de vrijlating van Asia Bibi en die tegen de omstreden blasfemiewet waren, doodgeschoten.

Volgens critici wordt de blasfemiewet geregeld misbruikt om religieuze minderheden te vervolgen. Het is niet duidelijk wanneer het hof met een vonnis komt.