Hof Pakistan: Geen doodstraf voor christin Asia Bibi

Maandoverzicht oktober 2018
De premier van Pakistan, Imran Khan, verdedigt op televisie de beslissing van het hooggerechtshof. Radicale moslims gingen woensdag massaal de straat op om te protesteren tegen de vrijlating van Asia Bibi. beeld EPA
10

De Pakistaanse christin Asia Bibi, die op beschuldiging van godslastering ter dood werd veroordeeld, is vrijgesproken. Dat meldde het hooggerechtshof in Islamabad woensdag.

Bibi werd in november 2010 op grond van de strengislamitische blasfemiewet in Pakistan ter dood veroordeeld. Ze zou de profeet Mohammed beledigd hebben in een woordenwisseling met moslimvrouwen in haar woonplaats Ittanwali, in juni 2009. Ze heeft deze beschuldiging altijd ontkend.

Protesten

Bibi ging in 2014 hoger beroep tegen het vonnis. Haar zaak kreeg internationale aandacht.

De uitspraak die het hooggerechtshof in Islamabad woensdagmorgen bekendmaakte, leidde meteen tot hevige protesten van Pakistanen die vast willen houden aan de blasfemiewetten. Islamitische leiders riepen hun aanhangers op te demonstreren tegen het vonnis. Bij het hooggerechtshof is een zware politiemacht op de been om deze protesten in goede banen te leiden. Pakistaanse christenen vrezen de gevolgen.

In het vonnis verklaart opperrechter Mian Saqib Nisar dat Bibi zo snel mogelijk zal worden vrijgelaten uit de gevangenis in Sheikupura, in de buurt van de stad Lahore, zolang ze niet vervolgd wordt voor andere zaken. Volgens het 56 bladzijden tellende document was er onvoldoende bewijs om het doodvonnis daadwerkelijk uit te voeren. Ze krijgt „het voordeel van de twijfel” en de veroordeling zal worden vernietigd. Zelf was Bibi niet in de rechtszaal om de uitspraak te horen, aldus de BBC.

De paragraaf uit het vonnis waaruit de vrijspraak van Bibi blijkt. beeld supremecourt.gov.pk

Lees hier de volledige uitspraak van het Pakistaanse Hooggerechtshof.

„Het vonnis laat zien dat ook minderheden en mensen met een lagere positie in de samenleving recht kan worden gedaan”, zei Bibi’s advocaat, Saif-al Malook tegen AFP. „Dit is de grootste en gelukkigste dag van mijn leven.”

In een telefoongesprek dat Bibi vanuit de gevangenis met persbureau AFP voerde gaf ze aan het besluit bijna niet te kunnen geloven: „Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik ben heel blij en kan het bijna niet geloven.”

Ook vanuit de internationale gemeenschap wordt opgetogen gereageerd op het nieuws. „Het recht heeft gezegevierd en gebeden zijn verhoord”, twitterde fractieleider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers woensdagmorgen.

Hoop

Europarlementariër Peter van Dalen (CU-SGP) noemt de uitspraak een prachtig sprankje hoop, ook voor vele anderen in Pakistan. „Terwijl iedereen blij is met de vrijheid van Asia Bibi, is het belangrijk om te onthouden dat er nog veel meer mensen wegkwijnen in de gevangenis wegens –veelal onjuiste– beschuldigingen van godslastering. Er is nog heel veel werk aan de winkel.”

2018-10-31-KRK1-bijasiabibi31-3-FC-V_webDe langslepende zaak-Bibi