„Getuigenis over Mueller-rapport onnodig”

Het Witte Huis heeft Donald McGahn, een oud-adviseur van de Amerikaanse regering, instructie gegeven dinsdag niet te getuigen voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over het rapport van de speciale aanklager Robert Mueller. Het ministerie van Justitie stelde dat McGahn als voormalig juridisch adviseur van de regering volgens de wet is vrijgesteld van het getuigen over "kwesties die verband hielden met zijn officiële taken’’.

Woordvoerster Sarah Sanders zei dat McGahn daarom niet verplicht is om te getuigen over het rapport van Mueller, dat gaat over mogelijke Russische hulp bij de verkiezingscampagne van Trump. De president heeft volgens dat rapport McGahn opgedragen te gaan werken aan het ontslag van Mueller. McGahn zou dat toen hebben geweigerd.

McGahn was opgeroepen dinsdag te getuigen voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden.

De advocaat van McGahn liet later maandag weten dat zijn cliënt dinsdag niet zal getuigen. Advocaat William Burck meldde commissie-voorzitter Jerrold Nadler dat McGahn de "instructie van de president zal respecteren" en niet komt getuigen.

Afgevaardigde Nadler reageerde in een interview op CNN op de weigering van McGahn. Hij liet weten dat de commissie de adviseur minachting (‘contempt’) van het Congres zal verwijten. Ook wil hij gerechtelijke stappen tegen McGahn ondernemen.