Frankrijk maakt zich op voor nieuwe protesten

beeld EPA

De Franse autoriteiten brengen zaterdag 65.000 manschappen op de been om verwachte protesten in goede banen te leiden. Zij worden verspreid over het hele land ingezet, zei de Franse premier Édouard Philippe.

Parijs was afgelopen weekend weer het toneel van zware rellen. Betogers staken voertuigen in brand en plunderden winkels. Zelfs de beroemde Arc de Triomphe moest het ontgelden. De regering deed woensdag een poging de onvrede te beteugelen door een omstreden belastingverhoging op benzine en diesel op de lange baan te schuiven.

Demonstranten lijken geen genoegen te nemen met die toezegging. Op internet wordt opgeroepen komende zaterdag opnieuw de straat op te gaan in de Franse hoofdstad.

Bij protesten tegen onderwijshervormingen zijn donderdag bovendien 146 overwegend jonge mensen opgepakt bij een school in Mantes-la-Jolie, vlakbij Parijs. Ook op veel andere plaatsen in het land blokkeerden scholieren de toegang tot scholen. De betogers staken onder meer vuilnisbakken in brand.

De Eiffeltoren in Parijs blijft zaterdag dicht voor het publiek in verband met de protesten in de Franse hoofdstad van de beweging van de 'gele hesjes'. De aangekondigde demonstraties stellen de leiding van de Eiffeltoren niet in staat om de ,,bezoekers in veilige omstandigheden te begroeten'', aldus een verklaring van de uitbaters van de attractie.

De beweging van de 'gele hesjes', die onder andere demonstreert tegen de hoge brandstofprijzen, heeft de aanhang via internet opgeroepen zaterdag weer de straat op te gaan. Afgelopen weekeinde liep een protest in Parijs volledig uit de hand.

Ook andere attracties in de stad blijven dicht. Dat gebeurt op last van de politie. Het gaat om een tiental musea waaronder het Grand Palais, de Opera en winkels in het centrum.