Frankrijk krijgt wind van voren van Trump

beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag hard uitgehaald naar Frankrijk en president Emmanuel Macron. Uitspraken van het Franse staatshoofd dat de NAVO hersendood zou zijn noemde zijn Amerikaanse collega een „zeer, zeer onbeschofte uitspraak”.

„De NAVO dient een belangrijk doel en het is beledigend om hem hersendood te noemen”, aldus Trump tijdens een persconferentie met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De Verenigde Staten betalen het meeste aan de NAVO en profiteren het minste, vindt Trump, terwijl „Frankrijk de NAVO het hardst nodig heeft van iedereen”, ging hij verder zonder uit te wijden.

„Het zijn krasse uitspraken wanneer je thuis problemen hebt als je economie niet loopt en je te maken hebt met gele hesjes”, ging hij verder. Ook voor de belastingen die Frankrijk wil invoeren voor Amerikaanse bedrijven had de president geen goed woord over. „Niemand maakt misbruik van Amerikaanse bedrijven”, waarschuwde hij.

Op militair-economisch vlak kreeg ook de Europese Unie een stevige waarschuwing. De „EU behandelt ons oneerlijk op handelsvlak” en „kan zich maar beter goed gaan gedragen, anders wordt het heel moeilijk”.