„Federale overheid klaar voor Florence”

Orkaan Florence. beeld AFP

De Amerikaanse federale overheid is klaar voor de komst van orkaan Florence. „We zijn klaar als nooit tevoren”, zei president Donald Trump na overleg met het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de federale rampenbestrijdingsdienst FEMA. „Hij gaat een hele grote worden”, verwees hij naar de orkaan. „Hij is enorm groot en enorm nat”.

Trump heeft alle vertrouwen in een goede afloop, hoewel er kort geleden een storm van kritiek was op het optreden van de president en FEMA in het rampenjaar 2017. Orkaan Maria eiste op Puerto Rico duizenden levens en orkaan Harvey zette de miljoenenstad Houston onder water. Volgens een eerder deze maand gepubliceerd onderzoeksrapport faalde FEMA in het verzorgen van voldoende huisvesting voor slachtoffers, zorgde de dienst onvoldoende voor financiële hulp en deed zij te weinig om fraude te voorkomen.

De president en FEMA gingen dinsdag voorbij aan de harde conclusies in het onderzoeksrapport. „Puerto Rico was een ongelofelijk miskend succes”, aldus Trump. Hij kreeg bijval van FEMA-baas Jeff Byard. „Ik ben ervan overtuigd dat het antwoord in 2017 goed was en ik heb er vertrouwen in dat het deze keer ook zo is.” Wel waarschuwde hij dat dit niet een gewone storm is „waar we in een paar dagen van herstellen. We bereiden ons voor op verwoesting.”