Expeditie zoekt verloren schip Shackleton

Een expeditie die het verloren schip wil terugvinden van ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton, is gearriveerd op de zoeklocatie op de Weddellzee bij Antarctica. Onderzoekers speuren daar met een onbemande duikboot naar het wrak van de Endurance, bericht de BBC.

Het schip van Shackleton ging ruim een eeuw geleden ten onder. De Endurance kwam vast te zitten in het ijs en werd vervolgens kapot gedrukt. De bemanningsleden trokken vervolgens te voet over het ijs en gebruikten ook reddingsboten om zichzelf in veiligheid te brengen.

Hoewel het schip al sinds 1915 op de zeebodem ligt, denkt de Weddell Sea Expedition precies te weten waar gezocht moet worden. De kapitein van de Endurance was een ervaren navigator die de coördinaten noteerde waar zijn schip zonk. De onderzoekers, die een ijsbreker gebruiken als uitvalsbasis, hebben zichzelf vijf dagen de tijd gegeven om het wrak te vinden.

Als de wetenschappers slagen in hun opzet, worden foto’s en een 3D-model gemaakt van het schip. Het is niet de bedoeling om ook daadwerkelijk spullen uit het wrak te halen.