Exodus leerkrachten uit noordoosten Kenia door terreur

Keniaanse politieagenten controleren voertuigen nadat gewapende mannen een bus in een hinderlaag lokten, begin januari. beeld Stringer, AFP

Uit angst voor islamitische terreur zijn sinds begin dit jaar meer dan 2300 voornamelijk christelijke leraren het noordoosten van Kenia ontvlucht.

Ook veel zakenlieden en overheidsfunctionarissen hebben het gebied, dat grenst aan Somaliƫ en geteisterd wordt door terreurorganisatie al-Shabaab, verlaten. Dat meldde de Duitse tak van Open Doors donderdag.

Door het ontstane tekort aan leerkrachten moeten scholen in de regio sluiten en daalt het opleidingsniveau. Volgens Open Doors maakt dit jongeren nog vatbaarder voor extremistische opvattingen. Al-Shabaab blijkt een grote aantrekkingskracht op de jeugd te hebben.

Het is voor christenen in het grensgebied met Somaliƫ extreem gevaarlijk. Er vinden geregeld dodelijke aanvallen plaats op kerken, scholen en bussen. Eind februari verspreidde al-Shabaab nog een audioclip waarin een woordvoerder opriep christenen uit het gebied te verjagen.