Ex-minister Zuid-Afrika Pik Botha overleden

Pik Botha (1997). beeld AFP

Roelof Frederik ’Pik’ Botha, minister van Buitenlandse Zaken in het apartheidstijdperk, is op 86-jarige leeftijd in zijn huis in Pretoria overleden. Dat heeft zijn familie gezegd tegen de Zuid-Afrikaanse nieuwssite News24. Zijn zoon, Piet Botha, zei dat zijn vader vrijdag in de vroege ochtend vredig is overleden in zijn slaap. Hij was al een aantal weken ziek.

Botha kwam in 1953 in dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij kreeg de bijnaam Pik, een afkorting van ‘pikkewyn’, Afrikaans voor pinguïn, omdat zijn houding leek op die van een zeevogel wanneer hij een pak droeg.

Sinds april 1977 was Botha minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Afrika. Na de val van de apartheidsregering verliet hij die post, maar hij bleef nog wel twee jaar minister van Energie. Hij stapte in 1996 uit de politiek. In het jaar 2000 kwam hij in het nieuws omdat hij overstapte van de overwegend blanke Nationale Partij naar het ANC (African National Congres) van Nelson Mandela.

Pik Botha - overigens geen familie van oud-president Pieter Botha (1916-2006) - betuigde eerder zijn spijt dat hij geen einde heeft gemaakt aan de Apartheid toen hij minister was.