Europees hof: verlamde Fransman mag sterven

STRAATSBURG (ANP). De artsen in het ziekenhuis in de Franse stad Reims mogen de behandeling van de verlamde Vincent Lambert staken. Dat heeft het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg vrijdag met twaalf tegen vijf stemmen bepaald, meldt de Franse krant Le Figaro. Lambert wordt al zeven jaar kunstmatig in leven gehouden.

De hoogste Franse rechters oordeelden een jaar geleden dat de vrijwel geheel verlamde Lambert geen behandeling meer hoefde te krijgen. Zijn vrouw, vijf van zijn broers en zussen en een neef stemden daarmee in, maar Lamberts ouders, een zus en een halfbroer verzetten zich daartegen. Lambert (38) raakte verlamd door een motorongeluk in 2008. De ouders waren naar het hof in Straatsburg gestapt.

Voorzitter Dean Spielmann van het hof zei vrijdag dat de hoogste Franse rechters vorig jaar artikel 2 van de Europese Conventie voor de Mensenrechten niet hebben geschonden. Dat regelt het recht op leven.

De advocaat van de ouders heeft al eerder gezegd dat hij zich weer tot de rechter in Frankrijk zal wenden, als het hof in Straatsburg het staken van de behandeling zou goedkeuren.